Als in december jouw baby overlijdt

Middenin de feestvreugde staat opeens jullie wereld stil! Jullie zwangerschap is geen roze wolk meer. Jouw toekomstdromen met jullie baby vervagen en verdwijnen.
Jullie besluiten de zwangerschap af te breken, de behandeling te stoppen of jullie kindje is levenloos geboren of overlijdt plotseling. Naast al het verdriet is er ook de onvoorwaardelijke liefde en trots. Jullie moeten  nadenken over dingen waar je nooit over na dacht, waar je niet over na wil denken. En toch wil je een mooi passend afscheid voor jouw baby, die recht doet aan jullie liefde voor hem of haar. Ik schreef ook een blog over ‘Als je baby in december overlijdt, de blog lees je hier.

De meeste ouders kiezen ervoor om hun overleden baby mee naar huis te nemen.
Sta je met jouw overleden baby in jouw armen op de drempel en bedenk je je opeens wat is de beste plek voor de baby?. De babykamer is nog niet klaar of voelt niet oké om te gebruiken. Hoe creëer je snel, eenvoudig en budgettair verantwoord een warm, knus en geborgen plekje thuis om jullie baby te verwelkomen? Warmte en geborgenheid heb je nodig als het leven pijn doet en helemaal in december als het vroeg donker en koud is buiten. Jullie tijd samen is veel te kort! De rest van jouw leven moet je teren op de (tastbare) herinneringen die je in deze ene week kan maken ….. dus die week samen moet echt goed zijn.

Mijn creatieve brein heeft tips voor jullie, je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te volgen!
Als je een vloer hebt zonder vloerverwarming, dan zou ik beginnen met een vloerkleedje. Ik vond het kleedje met de leeuw bij Karwei, maar ook Ikea heeft ronde kleedjes. Zo’n kleedje is ideaal! Als je ’s ochtends op je blote voeten uit bed stapt en naar de baby loopt om goedemorgen te zeggen en de baby de verzorging te geven die zijn/haar lijfje nodig heeft. Sta je met je voeten op een kleedje wat zacht aanvoelt, in plaats van met je blote voeten op een koude vloer. Ook voor de rest van de dag is zo’n kleedje fijn, oudere broers en zussen kunnen op het kleed spelen vlakbij hun kleine broer en zus.
De meeste ouders zullen er voor kiezen om de baby niet op de grond te zetten, of je de watermethode of voor een mooie mand of kistje (babykistjes volgen binnenkort in de webshop, zijn al wel verkrijgbaar) gebruikt.
Je kan een klein houten tafeltje, een wiegstandaard of zelfs een vintage kinderwagen gebruiken. De wiegstandaard en vintage kinderwagen vond ik op marktplaats. Kleine houten tafeltjes kan je kopen bij Xenos of bij de kringloop, of vind je bij je (groot)ouders op zolder. De wiegstandaard heeft een metalen frame waar je de draagmand of kistje op kan zetten. In mijn beleving ziet dat frame er koud en kil uit, met een  schapenvachtje van Ikea is íe snel verborgen.
Voor een fotoshoot zocht ik een klamboo, ik vond deze bij Jollein. Met zo’n klamboo creeer je snel een plekje voor de baby in jullie woonkamer. Je kan de klamboo sluiten als er visite komt. Jij bent zo trots als een aap met 7 gouden staarten op jouw baby met een beetje hulp van de zwangerschapshormonen. Jouw familieleden en vrienden vinden het spannend om de baby meteen te zien als zij op ‘kraambezoek’ komen. De klamboo is voor jullie ook fijn als je even een beetje afstand nodig hebt.

Voor de verdere aankleding kan je zo uitgebreid maken als je wil. De bloemenslinger van TessRose is zo mooi. Je kan de bloemenslinger thuis gebruiken door ém om de mand of kistje heen te leggen. Je kan de slinger ook meenemen naar de afscheidslocatie, grafje of crematorium. Daarna neem je de slinger weer mee naar huis en laat je de bloemen drogen. Zo heb je meteen een tastbare herinnering aan de afscheidsbloemen.

Als je toch op de zolder of door de kringloop struint naar een tafeltje, kijk dan of er een tweede exemplaar is! Die gebruik je voor waxinelichthouders met lichtjes die 8 uur branden. Vergeet ze niet om voor het slapen gaan uit te blazen!! Op dat tafeltje kan je ook een plant in een zachte bloempot zetten. Ik vond mooie blokjes van hout met naam bij Jufz. Op dat tafeltje is ook plek voor het knuffeltje wat jullie voor jullie kleine uitgezocht hebben. Vergeet vooral niet een tweede exemplaar te kopen, dan kan je één knuffeltje meegeven en eentje bewaren bij de tastbare herinneringen.

Mocht je de klamboo te saai vinden, kijk dan even bij het tuincentrum naar een led-lichtsnoer. In december volop verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Ik heb lichtsnoeren met sterretjes op voorraad. Schroom niet om er naar te vragen.

Je kan zelfs nog overwegen om bij de behangwinkel te vragen of ze een showmodel of restant behangrol hebben. Die kan je op de muur naast de klamboo op je muurplakken met dubbelzijdig tape. Er bestaat dubbelzijdig tape die je zonder beschadigingen van je muur kan halen. Het is ook zo wat als je na de week thuis de stucadoor moet bellen om je muur te herstellen. Mocht je die nodig hebben, bel dan ook even naar mij, ik heb het telefoonnummer van een geweldige stucadoor.
Ted&Fred heeft prachtige wandhaken, die op het behang of op de muur kan bevestigen.  Je kan er een mooie mand met plant en lichtsnoer aanhangen.

Al typend nog een behoorlijke lijst met items … Mocht je het niet zien zitten om ook nog dit lijstje af te werken. Neem dan vooral contact met mij op! Bel of app als je hulp nodig hebt om een mooi sfeerplekje voor jouw baby thuis te creeëren.

Als afsluiting het boodschappenlijsje:
– een klein houten tafeltje,  een wiegstandaard of een vintage kinderwagen
– een mooie draagmand of babykistje
 – een klamboo  
– een kleedje
– een schapenvachtje
– een bloemenslinger
– een knuffeltje
– houten blokjes met de naam van jouw baby
– plant in een zachte bloempot
– waxinelichtjes die lang branden of een led-licht-slinger mogen natuurlijke niet ontbreken
– een rolletje behang
– wandhaak van Ted & Fred

muisjeszwartwit

Toekomstdromen en vaak de voorbereidingen op de komst van de baby staan na die ene zin in één klap stil. Verheugen op een leven met de baby veranderd naar diepe rauwe rouw. Jullie moeten opeens nadenken over allerlei dingen waar je nooit over nagedacht hebt. Je hebt geen idee hoe jullie een mooie begrafenis of...

dsc00747-3

In de blog schreef ik al dat bevallen van een overleden baby of een baby die gaat overlijden is een dag die je het allerliefste niet wil beleven. Jouw overleden baby ontmoeten kan een heel spannend moment zijn. Omdat je nog nooit een overleden persoon hebt gezien. Omdat je niet weet hoe zichtbaar de aangeboren...