Hoeveel baby’s overlijden er per dag in Nederland?

De kans dat je als ouder afscheid moet nemen van jouw kind is het allergrootst tijdens de zwangerschap én in het eerste levensjaar (RIVM, 2019).

Dat besef je niet als je zwanger bent,  verteld niemand, is niet te lezen te lezen in al die bladen van aanstaande ouders en die je misschien ook helemaal niet wil weten. De zwangerschap wordt door de commercie vooral gezien als een grote roze wolk. Jij én ik weten dat niet iedere zwangerschap een roze wolk is, maar ook een zwarte rand kan hebben of geheel zwart is.

Gemiddeld overlijden er iedere dag 5 baby’s per dag in Nederland (Perined, 2019) De officiële instanties tellen alleen de baby’s vanaf de 22e week van de zwangerschap tot de eerste verjaardag. In werkelijkheid overlijden er elke dag meer baby’s.

Welkom heten van jouw overleden baby – de bevalling van een overleden baby

De geboorte van een overleden baby is voor iedere moeder én vader een ander verhaal.

Help! Mijn baby is/gaat dood …

Voordat jouw baby overleden (geboren) is zijn er al veel dingen waar je over na kan denken, kan opzoeken of in gang kan zetten. Informeer bij jouw zorgverzekering of je recht hebt op kraamzorg.

Help! Waardoor is/gaat mijn baby dood …..

Ik schreef het al eerder, de kans dat jouw kind overlijdt is het grootste tijdens de zwangerschap en in het eerste levensjaar (RIVM, 2019).

Als je baby overlijdt in december ….

December is de maand waarin de commercie vol inzet op ons allergrootste geluksgevoel, samenzijn met familie en uitgebreid eten.