Home » Verzorgen en opbaren

Je wilt nog steeds het allermooiste en liefste als jouw baby (onverwacht) overlijdt. Je kunt, in overleg met mij, keuzes maken voor unieke en handgemaakte baby-uitvaartproducten die binnen 48 uur klaar zijn. Ook bespreken we het verlies en de rouw. De draagmanden en overige producten stralen uit hoe mooi, puur, geliefd en vooral welkom jullie kindje is.

 


Veel ouders regelen zelf de uitvaart na het verlies van hun kind. Terwijl anderen een uitvaartondernemer uit de buurt of een gespecialiseerde uitvaartonderneming kiezen. Waar je ook voor kiest, het is goed om te weten wat kan, mag en soms ook moet door de wetgeving. Het afscheid mag en kan je helemaal naar eigen wens in vullen. Sommige mensen kiezen voor een grote uitvaart, waar anderen zelf de baby naar het crematorium brengen. Volg je eigen gevoel!

Jullie overleden kindje heeft zorg nodig. Samen met de verloskundige, verpleegkundigen en/of uitvaartbegeleider kunnen jullie je baby verzorgen. Zo maak je contact met je overleden kind en dat is belangrijk.  De uitvaartbegeleider kan jullie helpen met de mogelijkheden om je kindje er tot de dag van de uitvaart zo goed mogelijk uit te laten zien. Soms maak ik mee dat de grootouders mooie kleding maken. Je kunt ook kiezen voor kleding of een wikkeldoek  uit de kledinglijn van Sterrenkindje óf kiezen voor kleding die er al was. 

tastbare herinneringen, afdruk voetjes, doodgeboren Jonas

Verzorging baby

 • je mag jouw baby wassen in een badje met lauw-koud water
 • na het voorzichtig afdrogen met een hydrofiele doek, kan je jouw baby insmeren met een huidolie
 • smeer de lipjes en oogjes elke dag in met vaseline, om uitdroging en verkleuring te voorkomen.
 • je kan jouw baby een mutsje op doen als bescherming tegen uitdrogen, behalve als je gebruik maakt van de watermethode
 • vergeet niet om een of meerdere haarlokje(s) af te knippen als tastbare herinnering voor later
 • neem voet- en/of handafdrukjes
 • maak zoveel mogelijk foto’s tijdens het verzorgen van je baby, zodat je deze later kunt bekijken.
 • kies zorgvuldig de afscheidskleertjes of wikkeldoek uit, je kan er ook voor kiezen om jouw baby in te bakeren in een babywade (een hydrofiele doek of omslagdoek).

Voor het thuis opbaren zijn er drie verschillende manieren. Je kan kiezen voor de watermethode, voor koelen of voor een lichte balseming (thanatopraxie). Soms kan je ook kiezen voor een combinatie van de verschillende manieren. De verschillende manieren zijn zowel thuis als in het rouwcentrum toe te passen.
Ik leg je graag de voor- en nadelen van de manieren uit.

Welke manier je voor (thuis) opbaren kiest, er zijn een aantal tips! Lees die vooral goed door.

Thuis opbaren
Het grote voordeel van het thuis opbaren van de baby is dat jij en jouw partner in jullie vertrouwde omgeving de baby beter leren kennen. Dat geldt ook voor de eventuele broertjes en zusjes.

 • sluit de ramen en deuren, zet de verwarming uit of laag.
 • controleer de kamer goed of er geen vlieg is en zorg dat er geen vlieg de kamer in kan.
 • voor het koelen kan je gebruik maken van meerdere mogelijkheden:
  - de watermethode
  - koeling in het bedje, opbaarmandje of opbaarwiegje (koelplaat of cuddle cot)
  - losse koelelementen
 • thuis opbaren kan in het wiegje of bedje dat je al hebt, maar ook in het kistje of draagmandje waarin jouw baby begraven of gecremeerd wordt. Je kan ook een babynestje gebruiken.
 • de koeling en koelelementen moeten worden omwikkeld (bijvoorbeeld met een laken of kussensloop).
 • je kan het wiegje of bedje gewoon opmaken en jullie kindje toedekken. Je kan het beste een zeiltje gebruiken om de matras te beschermen tegen de condens van de koeling.
 • de koelplaat of cuddle cot moet iedere dag door een uitvaartondernemer gecontroleerd worden.

Opbaren uitvaartcentrum:

Voordeel van het opbaren in een rouwcentrum is dat je bij jullie kindje kan zijn, maar je kan ook  even afstand nemen. Controle is nabij.

te vroeg en levenloos geboren baby’s, watermethode, webshop, draagbox, beste methode, kwetsbare huid, geboorte, overleden baby, bakje, kraanwater, baby, dezelfde houding, baarmoeder, zweven , constant gekoeld water

Voor de te vroeg en levenloos geboren baby’s kan dit ook met behulp van de zogeheten watermethode en de in de webshop verkrijgbare waterbakken. Ik durf te zeggen dat dit de beste methode is voor de kwetsbare huid van te vroeg geboren baby’s. Na de geboorte wordt de overleden baby in het bakje met kraanwater gelegd. De baby neemt dezelfde houding aan als in de baarmoeder en lijkt te zweven in het (constant gekoelde) water. Meer informatie vind je op de website Watermethode en je kunt hieronder ervaringen lezen. 

watermethode, wateropbaring, te vroeg en levenloos geboren baby, wateropbaring, waterbakken, kraanwater, gekoeld water

 'We vonden dat ons zoontje zo mooi tot zijn recht kwam dankzij de watermethode, hij bleef zo mooi en je kon hem zo goed bekijken, eruit halen en zelfs knuffelen'.

'In het begin is het allemaal best spannend en is het zo fijn als iemand je vertrouwen kan geven, er komt namelijk al zoveel op je af.  We zijn zo blij dat we gekozen hadden voor de watermethode'.

'Om hem in een dekentje of sterretje te stoppen om te kroelen hadden wij wel een celstofmatje in het sterretje gedaan zodat zijn huidje niet aan de stof zou plakken. Het plastic laagje van het matje weerhield dat. Voor ons was het heel waardevol dat we hem zo ook nog bij ons konden houden'.

zoveel mogelijk, thuis opbaren, baby-uitvaart, ideeën

Tegenwoordig is er zoveel mogelijk, niet alleen voor het thuis opbaren, maar ook voor de babyuitvaart.
Ik deel graag mijn ideeën met jullie.