Help! Mijn baby is/gaat dood …

Voordat de baby overleden (geboren) is

Voordat jouw baby overleden (geboren) is zijn er al veel dingen waar je over na kan denken, kan opzoeken of in gang kan zetten. Informeer bij jouw zorgverzekering of je recht hebt op kraamzorg. Check of je een uitvaartverzekering afgesloten hebt en wat de voorwaarden zijn. Als je dan toch achter jouw laptop zit, annuleer dan ook meteen alle zwangerschaps-baby-dozen zoals: ‘de Blije Doos’, de ‘Babydoos’.  Ooit dacht je dat ze leuk en handig waren, net als al die mailtjes die je vertellen hoever je zwanger bent en welke groeispurtjes jouw baby in die ene week heeft. Geloof mij niets is zo confronterend als mailtjes ontvangen ‘je bent nu …. weken zwanger’ terwijl je net thuiskomt van de uitvaart van jouw baby. Of om een proefpakketje luiers te ontvangen weken na de uitvaart. Hou er ook alvast rekening mee, dat je (te) veel geduld moet hebben voordat jouw mailadres verwijderd is uit deze lijsten. Jouw mailadres wordt namelijk verkocht aan andere partijen. Het is raadzaam om heel actief jouw spamfilter aan te zetten. 

Deze uren en hopelijk dagen kan je gebruiken om een naam voor de baby uit te kiezen of de gekozen naam te veranderen. Als jullie een besluit hebben genomen over de babynaam, kan je ook slingers van hout of stof bestellen, knuffeltjes met de naam van de baby, houten blokjes. Niets is zo belangrijk als het verzamelen van tastbare herinneringen, voorwerpen of momenten die herinneringen aan jouw baby levend houden. Overweeg of je nog een fotoshoot of gipsafdruk van jouw zwangere buik wil. Of je vraagt een fotograaf of stichting om foto’s te maken van jouw baby, overleg vooraf met de verpleegkundigen van de NICU!

Je kan een eerste opzet maken voor het ontwerp van een geboorte-rouw-kaartje en een lijst aan wie je dit kaartje wil sturen. Missschien heb je zelfs tijd om met hulp de enveloppen te schrijven.

Voel goed wat bij jullie past als je een besluit maakt  over een (natuur)begrafenis of een (ziekenhuis)crematie. Je kan een voorkeur hebben voor het een of een aversie tegen het andere. Voor nu is het genoeg om te besluiten voor één van de opties. Op een later moment kan je kiezen voor een locatie van het afscheidsmoment. Willen jullie een groots of een intiem klein afscheid? Regelen jullie de babyuitvaart zelf of kies je voor gespecialiseerde uitvaartonderneming. Zij kunnen meer of minder regelzaken van jullie overnemen. Zodat jullie veel aandacht kunnen besteden aan de baby in de korte tijd die jullie samen hebben. Mijn dringende advies zou zijn om het gesprek kort en bondig te beëindigen met de uitvaartbegeleider die door de telefoon zegt: ‘ik heb t nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan!’ Jullie te korte tijd samen is te kostbaar om uit handen te geven aan iemand die niet helemaal weet wat te doen. Je kan natuurlijk net toevallig een natuurtalent aan de telefoon hebben. Maar heel eerlijk zou ik die gok niet wagen. Het welkom én afscheid van jouw baby moet liefdevol en buitengewoon goed zijn, je hebt professionele begeleiding nodig als houvast zodat jij in jouw rol als ouder kan blijven.

Belangrijk is ook om na te denken of je de baby mee naar huis wil nemen. Voor sommige is dat vanzelfsprekend, terwijl anderen het spannend vinden omdat ze nog nooit een overleden persoon gezien hebben of juist wel. Er zijn ook ouders die hun baby niet mee naar huis wilde nemen, totdat hun zoontje geboren was en in zijn mandje van Sterrenkindje lag. Weet dat je op ieder moment terug kan komen op je besluit of de baby wel of niet mee naar huis gaat. 
Er zijn alternatieven voor het opbaren thuis, sommige ouders laten hun baby in het ziekenhuis of kiezen voor het rouwcentrum van de uitvaartbegeleider. Voor de uitvaart heb je een mandje of kistje nodig. Moeders vinden het vaak fijn om (premature) babykleding uit te zoeken en klaar te leggen. Soms is een baby té klein of is de huid te kwetsbaar voor kleertjes. Dan is de wikkeldoek, omslagdoek of hydrofiele doek een prachtig alternatief.

Het is handig om jouw leidinggevende te bellen. Maar ook de huisarts, hij (of zij) krijgt bericht vanuit het ziekenhuis, als je een goed relatie hebt met de huisarts is het fijn om zelf even te bellen. Vaak komt de huisarts ook op huisbezoek in de kraam-rouw-week. Familie, vrienden, de kerk, iedereen waarvan jij vind dat zij moeten weten dat jouw baby gaat overlijden of overleden is moet een persoonlijk bericht krijgen. Hoe groter jouw familie en vriendenkring hoe langer je aan het bellen bent. Je mag er voor kiezen om vrienden te vragen om weer andere vrienden te bellen die iets verder van je weg staan. Je kan ook mailen of app-en als je het te emotioneel en te vermoeiend vind om iedereen persoonlijk te spreken. Dan bel je alleen de mensen die je het meest dichtbij staan. Al is mijn ervaring, hoewel je dat nu niet wil lezen, dat je teleurgesteld kan zijn in de mensen waarvan je dacht een betekenisvolle relatie te hebben en verrast kan zijn door mensen die je nauwelijks kent.

En ergens tussendoor bereid je jouw ziekenhuisopname voor. Houdt er rekening mee dat jouw lichaam en jouw baby zich niet altijd iets aantrekken van de datum waarop jij de inleiding hebt afgesproken. Sommige moederlijven of baby’s zijn een tikkeltje eigenwijs en trekken hun eigen plan. Het kan dus zo dat je al bevallen bent voor de datum van de geplande inleiding. Wat mag er aan jouw ziekenhuiskoffertje niet ontbreken? Kleding voor meerdere dagen, een  fototoestel, iets om je te vermaken, iets lekkers, dikke sokken mogen niet ontbreken. En vergeet de vooral de opladers van je telefoon en fototoestel niet.

Als je al kinderen hebt …

Het allerbelangrijkste vertel nooit en dan echt helemaal nooit aan je kind(eren) dat de baby voor altijd slaapt of ingeslapen is. Hoewel je moederhart in 10.681 stukjes breekt, je weet dat je je kind pijn gaat doen. Dat deze pijn niet overgaat met een kus of pleister. Je gebruikt het allerliefste verzachtende woorden om jezelf en je kind te troosten. Met deze verzachtende woorden kan je juist slaap- en gedragsproblemen veroorzaken! Zou jij nog durven te gaan slapen als je weet dat je nooit meer wakker wordt? Je kan opzoek gaan naar informatieve leesboeken of uitvaartspeelgoed ter ondersteuning van de rouw van jouw kind en het gesprek over de dood. 
Koffertjetroost heeft een fantastische collectie boeken, gerangschikt op onderwerp en leeftijdscategorie. Voor uitvaartspeelgoed neem je contact op met Richard Hattink. Hij verkoopt en verhuurt Lego® waarmee kinderen spelenderwijs zich kunnen voorbereiden op de uitvaart en alles wat er bij komt kijken.

Als je (een) schoolgaand(e) kind(eren) hebt, neem dan contact op met de leerkracht van jouw kind(eren)! Vraag of de leerkracht andere ouders informeert en bespreek hoe ouders met jullie contact mogen opnemen. Sommige kinderen willen net als hun klasgenoten trakteren op beschuit met muisjes, als zij grote broer of zus geworden zijn. Neem die wens ook meteen even mee in het gesprek met de juf of meester.

De uitvaart van je eigen baby is heftig, je kan er enorm tegenop zien. Weer breekt jouw hart in ontelbare stukjes. Toch is dat geen reden om voor de dingen die jij lastig of moeilijk vindt om die uit te besteden aan jouw kind(eren). Het dragen van de baby naar het graf of de oven of het laten zakken van de babykist in het graf …. Hoe hartverscheurend ook, het hoort bij jouw rol als ouder en niet bij jouw kind in zijn of haar rol als grote broer of zus. Kinderen zijn er fysiek niet toe in staat. Bovendien is ‘nee’ zeggen geen optie, ze zien jouw verdriet en willen graag ontzorgen. Er zijn zoveel mooie passende klusjes rondom de uitvaart die prima bij kinderen  kunnen passen. Zoals confetti maken van herfstbladeren, dragen van het mandje het bloemblaadjes en bellenblaas, kaarsen aansteken, bloemen dragen. Misschien een liedje zingen tijdens het afscheidsmoment. Een knuffeltje uitzoeken die bij de baby past, met extra exemplaren voor de grote broer of zus en jullie als ouders.

Tot slot ….

Je bent ouder geworden van een overleden baby. Mensen uit jouw omgeving weten vaak niet goed om te gaan met de liefde en trots die je voelt voor jouw baby. Reacties kunnen vooral gericht zijn op jouw verlies (gecondoleerd), een enkeling wil je feliciteren met de geboorte van jouw baby. Het is heel lastig vooraf in te schatten! Probeer of je een antwoord voelt of bedenkt op de vraag wat jij het allerliefste zou willen ….

ps:  ik heb een superhandige checklist gemaakt met wat je moet en mag regelen voordat je baby overleden (geboren) is. Die checklist kan je hier gratis downloaden!  

Keurmerk van de stoffen

Alle stoffen van Sterrenkindje hebben het OEKO_TEX keurmerk.

Janine aan het werk

Niet alleen zelf de stoffen uitkiezen, maar ook zelf een babyuitvaartproduct maken terwijl er deskundige rouwbegeleiding en creatief brein aanwezig is.

open draagmand waterhyacint

Rouw is wat het is! De enige manier om met die rauwe rouwpijn om te gaan, is er dwars doorheen. En ja, dat doet pijn....

muisjeszwartwit

De geboorte van een overleden baby is voor iedere moeder én vader een ander verhaal.