Home » Veel gestelde vragen

Je wilt nog steeds het allermooiste en liefste als jouw baby (onverwacht) overlijdt. Je kunt, in overleg met mij, keuzes maken voor unieke en handgemaakte baby-uitvaartproducten die binnen 48 uur klaar zijn. Ook bespreken we het verlies en de rouw. De draagmanden en overige producten stralen uit hoe mooi, puur, geliefd en vooral welkom jullie kindje is.

 


Kraam - rouw - week

Moeders zijn vaak ook kraamvrouw zijn die herstellen van de bevalling. Vaak vergeten deze moeders dat, zij willen het allerliefste zoveel mogelijk tijd doorbrengen met de baby. Waardoor zij minder slapen en rusten.

De dag van de uitvaart is een emotioneel pittige dag voor moeders én vaders. Lichamelijk gezien kunnen moeders zichzelf overschatten. Het is juist op die dag belangrijk om zuinig met energie om te gaan. Als het ouders niet lukt de baby in hun armen te dragen naar de afscheidslocatie of grafje, dan is een vintage kinderwagen of een slee (als er sneeuw ligt) een prima alternatief …

Draagmanden

Welke stoffen zijn zowel voor jongens als meisjes geschikt?
De stylen Stoer, Teer, Puur en Bijzonder zijn niet alleen heel mooi, maar ook genderneutraal, ofwel unisex. 
Voor ouders die niet weten of zij zwanger zijn van een meisje of jongen. En speciaal voor de moeders die heel graag de draagmand in huis willen hebben voordat de bevalling begint.

Kan ik stoffen van de verschillende stijlen met elkaar combineren?
Natuurlijk kan en mag je de stoffen van de verschillende stylen met elkaar combineren. Ik maak graag foto’s voor je van de uitgezochte stoffen. Zodat je kan beoordelen of de uitgezochte stoffen een mooie set zijn. Je mag je óók in het atelier de stoffen bekijken, aanraken en uitzoeken.

Hoe lang duurt het om een draagmand te maken?
Ik heb ongeveer 3 tot 5 uur nodig om een draagmand te maken? Die tijd heb ik nodig om de stoffen te knippen, te naaien en in te pakken.
De tijd niet alleen afhankelijk is van de grootte van de mand. Maar ook van de details die je graag wil.
Tijdens het naaiproces stuur ik foto’s naar ouders zodat zij betrokken zijn bij het proces. Vaak kunnen we dan ook snel overleggen als mijn creatieve brein een mooie aanvullende detail bedenkt.

Welke maat draagmand moet ik kiezen?
De grootte van de draagmand is een persoonlijke keuze, waar geen eenduidig antwoord op is.  Voor volwassenen bestaat er een rekensom voor het bepalen van de maat van een uitvaartmand (of kist) met een rekensommetje. Men meet de lichaamslengte en telt er 7 – 10 centimeter bij. Sommige van mijn collega’s hanteren deze ‘regel’ ook voor kinderuitvaartmanden.
Ik, eigenwijs als ik ben, pak het bepalen van de juiste maat anders aan. Natuurlijk vraag ik aan je wat de geschatte lengte van de baby is en of de baby een groeiachterstand heeft. Vaak vragen ouders welke maat zou jij kiezen. Ik vraag dan aan ouders welke wens zij hebben.
Wil je een knuffel of meerdere meegeven aan de baby, tekeningen van jullie of andere kinderen. Dan heb je de grotere draagmand nodig, als je zou twijfelen tussen twee verschillende maten. Andere ouders willen graag dat de baby geborgen blijft, net als in de baarmoeder, zij kiezen vaak voor een kleinere maat. Die een ander misschien veel te krap zou vinden.
En ook niet onbelangrijk, hoe wil je dat jouw baby in de uitvaartmand ligt!? In rugligging, traditioneel zoals wij, als volwassene, ook in onze veelal kist liggen …. Óf liever lekker op zijn/haar zij met de beentjes opgetrokken, waardoor de lengte van jullie kindje kleiner is.
Vele mogelijkheden, wensen en keuzes die voor iedere ouder, iedere baby anders zijn. Omdat iedere baby, iedere ouder uniek is. Het speerpunt van Sterrenkindje écht maatwerk is!

Kan ik een draagmandje bestellen bij Sterrenkindje als ik een uitvaartverzekering heb?
Je hebt een vrije keus voor een draagmand als je een uitvaartverzekering hebt. Informeer altijd bij jouw uitvaartverzekering als jouw baby overlijdt. Zeker als je graag op persoonlijke liefdevolle manier jouw baby wil verwelkomen en afscheid wil nemen. En het standaard aanbod van de verzekeraar niet past bij jullie. Soms moet je een beetje pit hebben, met een zekere vastbeslotenheid om door te dringen bij zo’n verzekeraar, maar dan heb je wel een mooi, zacht, liefdevol en zelf uitgekozen draagmandje voor je (klein)dochter … of (klein)zoon

Kan ik mijn eigen stof aanleveren?
Het is mogelijk om jouw eigen stof aan te leveren voor het maken van een draagmand.
Je kan hierbij denken aan stof die je al uitgekozen hebt voor de babykamer of jullie trouwkleding. Het is handig om rekening te houden met een paar aspecten. Het aanleveren van de stof neemt tijd in beslag! De stof moet aangeleverd worden in Nijkerk. Het allerliefst persoonlijk, de pakketdiensten zijn nog niet betrouwbaar.
Ik mocht vorig jaar een trouwjurk en de voerig van een colbert gebruiken voor het maken van een draagmand. Zorgvuldig knip ik de stoffen van de jurk, torn ik de naden los. Zo blijft er nog genoeg jurk over en de buitenste laag intact. Daarbij kijk ik ook goed naar de print van de jurk. Zelf vind ik het mooi dat die niet groter is dan de baby en niet te grof. Zodat er geen vinger of teentje in blijft haken. Ook moet de stof zacht zijn.
In de zomer van 2019 belde een hele lieve oma met de vraag of ik een draagmand voor haar kleindochter wilde maken. Zij had een verzoek of ik alsjeblieft de stof wilde gebruiken die zij samen met andere oma gebruikt had voor de bekleding van de wieg. Zorgvuldig tornde ik de liefdevolle naadjes van de oma’s los en maakte een mooie bekleding voor de draagmand.
Draagmanden met extra liefde …

Tot welke leeftijd zijn de producten van Sterrenkindje geschikt?
De producten van Sterrenkindje zijn geschikt voor baby’s tot ongeveer anderhalf jaar.
Een anderhalf jarige is een dreumes en geen baby meer. Zij herkennen zichzelf in de spiegel, lopen vaak, beginnen met praten. Een heel eigen wijs grietje of ventje met vele mensen om zich heen die hem/haar kennen. Dat vraagt om andere producten en een andere aanpak – begeleiding van ouders.
Bij het overlijden van een baby, gaat al mijn aandacht uit naar het welkom heten van de baby! Ook al weten ouders vooraf dat de baby overleden geboren wordt of kort na de bevalling gaat overlijden. Een liefdevol welkom heb je nodig om vele (tastbare) herinneringen te kunnen maken in een te korte tijd. Maar ook om goed te kunnen rouwen! Om uiteindelijk de baby te verweven in jouw leven en de herinneringen aan jouw baby levend te houden!

Waar voor gebruik ik de herinneringssterren?
De herinneringssterren zijn gemaakt van de stoffen die ouders uitgekozen hebben voor de draagmand of wikkeldoek. Je kan de herinneringssterren gebruiken om herinneringen van de baby in te bewaren of om herinneringen van jullie aan de baby mee te geven. Je kan een kus, zelfgeschreven gedichtjes of tekeningen met de baby meegegeven in de herinneringsster. Vele ouders vinden het fijn om door de herinneringsster later nog te kunnen voelen van welke stoffen de wikkeldoek was en hoe zacht het was. Je kan de herinneringssterren ook gebruiken als geurherinnering, door één van de sterren bij de baby te leggen. Op de dag van de uitvaart, ruil je de herinneringsster om. Dan heb je na de uitvaart een herinneringsster die naar de baby ruikt. Dat kan heel fijn zijn als je je verscheurd voelt door een intens gevoel van leegte.
Je kan de herinneringsster voor de grote broer(s) of zus(sen) bestellen, zodat ook zij een tastbare herinnering hebben aan de baby. Vijf grote zussen gebruiken de herinneringsster van hun kleine zus als slaapknuffeltje ...

Welke producten heb ik nodig als mijn baby overlijdt?
Volgens de wet (op de Lijkbezorging, 1991) moet het lichaam van de overledene (zowel een volwassene als een baby) toegedekt zijn waarbij de lichaamscontouren zichtbaar mogen zijn. Deze regel geldt zowel voor de uitvaart als voor het vervoer naar huis.
Er is heel veel mogelijk en je mag kiezen wat het beste bij jullie past:
- een babyuitvaartkistje
- een draagmandje met deksel
- een open draagmandje met een dekentje over de rand of een wade
- een draagbaar met een wade.

Voor het ‘aankleden’ van de baby kan je kiezen uit:
- een kledingsetje
- een wikkeldoek als jullie baby te klein is of een te kwetsbare huid heeft om kleertjes te dragen
- een omslagdoek of een hydrofiele doek om de baby in te wikkelen tijdens de knuffelmomenten of zachtjes toe te dekken bij huid-op-huidcontact.


Als je twijfelt, weet dan dat je
altijd welkom bent in mijn atelier om zelf te zien, aan te raken en te kiezen wat het beste bij jou past ….

Wist je dat?

Hoeveel baby's overlijden er per dag in Nederland?
De kans dat je als ouder afscheid moet nemen van jouw kind is het allergrootst tijdens de zwangerschap én in het eerste levensjaar (RIVM, 2019). Dat
besef je niet als je zwanger bent,  verteld niemand, is niet te lezen te lezen in al die bladen van aanstaande ouders en die je misschien ook helemaal niet wil weten. De zwangerschap wordt door de commercie vooral gezien als een grote roze wolk. Jij én ik weten dat niet iedere zwangerschap een roze wolk is, maar ook een zwarte rand kan hebben of geheel zwart is.
Gemiddeld overlijden er iedere dag 5 baby’s per dag in Nederland (Perined, 2019) De officiële instanties tellen alleen de baby’s vanaf de 22e week van de zwangerschap tot de eerste verjaardag. In werkelijkheid overlijden er elke dag meer baby’s.

Heb je wel eens gehoord van het gebroken-hart-syndroom?
Gebroken hartjes, vroeger een plant in onze tuin van het huis waar ik opgroeide. Tikkie oudbollig vond ik ‘em, toen al als kind. Had ik er nog geen idee van dat mijn eigen hart ook zou kunnen breken en al helemaal niet dat er ook een gebroken-hart-syndroom bestond.
Cardiologen noemen dit syndroom ook wel Tako Tsubo cardiomyopathie of stresscardiomyopathie. Japanse cardiologen hebben de naam Tako-Tsubo bedacht, omdat de linkerhartkamer van de mensen met deze aandoening lijkt op een kruik waar zij inktvissen mee ontvangen. Tako Tsubo cardiomyopathie is een zeldzame vorm van hartfalen. Toch heb ik een aantal mensen mogen ontmoet tijdens mijn verpleegkundige carriére in het academische ziekenhuis.
Bij hevige emotionele of lichamelijke stress komen stresshormonen vrij in de bloedbaan, die een verlammend effect kunnen hebben op een deel van de hartspier (de linkerhartkamer). Ook zonder stress kan je deze vorm van hartfalen krijgen. Je wordt altijd opgenomen in het ziekenhuis omdat de symptomen, maar ook het hartfilmpje en bloedonderzoek lijken op een acuut hartinfarct. Maar je hebt geen vernauwingen in de kransslagader. De behandeling bestaat uit medicatie, aangevuld met hartrevalidatie. Het herstel van de hartspier duurt enkele weken