Home » Depot van Veel gestelde vragen & blogs

Voor het allermooiste en liefste als een baby overlijdt…

 

Moeders, kraamvrouw, herstellen, bevalling, allerliefste zoveel mogelijk tijd doorbrengen met de baby, korte tijd met baby, minder slapen en rusten, dag, uitvaart, emotioneel, vaders, lichamelijk, overschatten, zuinig met energie, baby in armen dragen, af

Welke maat draagmand moet ik kiezen?
De grootte van de draagmand is een persoonlijke keuze, waar geen eenduidig antwoord op is.  Voor volwassenen bestaat er een rekensom voor het bepalen van de maat van een uitvaartmand (of kist) met een rekensommetje. Men meet de lichaamslengte en telt er 7 – 10 centimeter bij. Sommige van mijn collega’s hanteren deze ‘regel’ ook voor kinderuitvaartmanden.
Ik, eigenwijs als ik ben, pak het bepalen van de juiste maat anders aan. Natuurlijk vraag ik aan je wat de geschatte lengte van de baby is en of de baby een groeiachterstand heeft. Vaak vragen ouders welke maat zou jij kiezen. Ik vraag dan aan ouders welke wens zij hebben.
Wil je een knuffel of meerdere meegeven aan de baby, tekeningen van jullie of andere kinderen. Dan heb je de grotere draagmand nodig, als je zou twijfelen tussen twee verschillende maten. Andere ouders willen graag dat de baby geborgen blijft, net als in de baarmoeder, zij kiezen vaak voor een kleinere maat. Die een ander misschien veel te krap zou vinden.
En ook niet onbelangrijk, hoe wil je dat jouw baby in de uitvaartmand ligt!? In rugligging, traditioneel zoals wij, als volwassene, ook in onze veelal kist liggen …. Óf liever lekker op zijn/haar zij met de beentjes opgetrokken, waardoor de lengte van jullie kindje kleiner is.
Vele mogelijkheden, wensen en keuzes die voor iedere ouder, iedere baby anders zijn. Omdat iedere baby, iedere ouder uniek is. Het speerpunt van Sterrenkindje écht maatwerk is!

Kan ik een draagmandje bestellen bij Sterrenkindje als ik een uitvaartverzekering heb?
Je hebt een vrije keus voor een draagmand als je een uitvaartverzekering hebt. Informeer altijd bij jouw uitvaartverzekering als jouw baby overlijdt. Zeker als je graag op persoonlijke liefdevolle manier jouw baby wil verwelkomen en afscheid wil nemen. En het standaard aanbod van de verzekeraar niet past bij jullie. Soms moet je een beetje pit hebben, met een zekere vastbeslotenheid om door te dringen bij zo’n verzekeraar, maar dan heb je wel een mooi, zacht, liefdevol en zelf uitgekozen draagmandje voor je (klein)dochter … of (klein)zoon

Kan ik mijn eigen stof aanleveren?
Het is mogelijk om jouw eigen stof aan te leveren voor het maken van een draagmand.
Je kan hierbij denken aan stof die je al uitgekozen hebt voor de babykamer of jullie trouwkleding. Het is handig om rekening te houden met een paar aspecten. Het aanleveren van de stof neemt tijd in beslag! De stof moet aangeleverd worden in Nijkerk. Het allerliefst persoonlijk, de pakketdiensten zijn nog niet betrouwbaar.
Ik mocht vorig jaar een trouwjurk en de voerig van een colbert gebruiken voor het maken van een draagmand. Zorgvuldig knip ik de stoffen van de jurk, torn ik de naden los. Zo blijft er nog genoeg jurk over en de buitenste laag intact. Daarbij kijk ik ook goed naar de print van de jurk. Zelf vind ik het mooi dat die niet groter is dan de baby en niet te grof. Zodat er geen vinger of teentje in blijft haken. Ook moet de stof zacht zijn.
In de zomer van 2019 belde een hele lieve oma met de vraag of ik een draagmand voor haar kleindochter wilde maken. Zij had een verzoek of ik alsjeblieft de stof wilde gebruiken die zij samen met andere oma gebruikt had voor de bekleding van de wieg. Zorgvuldig tornde ik de liefdevolle naadjes van de oma’s los en maakte een mooie bekleding voor de draagmand.
Draagmanden met extra liefde …

Tot welke leeftijd zijn de producten van Sterrenkindje geschikt?
De producten van Sterrenkindje zijn geschikt voor baby’s tot ongeveer anderhalf jaar.
Een anderhalf jarige is een dreumes en geen baby meer. Zij herkennen zichzelf in de spiegel, lopen vaak, beginnen met praten. Een heel eigen wijs grietje of ventje met vele mensen om zich heen die hem/haar kennen. Dat vraagt om andere producten en een andere aanpak – begeleiding van ouders.
Bij het overlijden van een baby, gaat al mijn aandacht uit naar het welkom heten van de baby! Ook al weten ouders vooraf dat de baby overleden geboren wordt of kort na de bevalling gaat overlijden. Een liefdevol welkom heb je nodig om vele (tastbare) herinneringen te kunnen maken in een te korte tijd. Maar ook om goed te kunnen rouwen! Om uiteindelijk de baby te verweven in jouw leven en de herinneringen aan jouw baby levend te houden!

Waar voor gebruik ik de herinneringssterren?
De herinneringssterren zijn gemaakt van de stoffen die ouders uitgekozen hebben voor de draagmand of wikkeldoek. Je kan de herinneringssterren gebruiken om herinneringen van de baby in te bewaren of om herinneringen van jullie aan de baby mee te geven. Je kan een kus, zelfgeschreven gedichtjes of tekeningen met de baby meegegeven in de herinneringsster. Vele ouders vinden het fijn om door de herinneringsster later nog te kunnen voelen van welke stoffen de wikkeldoek was en hoe zacht het was. Je kan de herinneringssterren ook gebruiken als geurherinnering, door één van de sterren bij de baby te leggen. Op de dag van de uitvaart, ruil je de herinneringsster om. Dan heb je na de uitvaart een herinneringsster die naar de baby ruikt. Dat kan heel fijn zijn als je je verscheurd voelt door een intens gevoel van leegte.
Je kan de herinneringsster voor de grote broer(s) of zus(sen) bestellen, zodat ook zij een tastbare herinnering hebben aan de baby. Vijf grote zussen gebruiken de herinneringsster van hun kleine zus als slaapknuffeltje ...

Welke producten heb ik nodig als mijn baby overlijdt?
Volgens de wet (op de Lijkbezorging, 1991) moet het lichaam van de overledene (zowel een volwassene als een baby) toegedekt zijn waarbij de lichaamscontouren zichtbaar mogen zijn. Deze regel geldt zowel voor de uitvaart als voor het vervoer naar huis.
Er is heel veel mogelijk en je mag kiezen wat het beste bij jullie past:
- een babyuitvaartkistje
- een draagmandje met deksel
- een open draagmandje met een dekentje over de rand of een wade
- een draagbaar met een wade.

Voor het ‘aankleden’ van de baby kan je kiezen uit:
- een kledingsetje
- een wikkeldoek als jullie baby te klein is of een te kwetsbare huid heeft om kleertjes te dragen
- een omslagdoek of een hydrofiele doek om de baby in te wikkelen tijdens de knuffelmomenten of zachtjes toe te dekken bij huid-op-huidcontact.


Als je twijfelt, weet dan dat je
altijd welkom bent in mijn atelier om zelf te zien, aan te raken en te kiezen wat het beste bij jou past ….

wist, je, dat, over, babyuitvaart