De watermethode

De watermethode

Nog niet iedereen kent de watermethode, ik geef graag informatie over de methode, wat je nodig hebt en ook de ervaringen van ouders. 
De watermethode is de manier van opbaren voor de te vroeg geboren en overleden baby’s. Deze baby's hebben namelijk een zeer kwetsbare huid, die gemakkelijk beschadigt. Door de  watermethode kan je hele mooie foto’s maken van de baby in het water en je kan de baby aanraken. Doordat de baby er zo mooi uitziet, is het voor de oudere kinderen, familie en vrienden makkelijker om naar de baby te kijken. Je kan echt samen afscheid nemen van de baby.

 

Wat heb je nodig:
- een bakje met deksel voor het vervoer van de baby naar huis

- een mooie bak of schaal
- koud kraanwater
- eventueel herbruikbare ijsblokjes of een babykoeling van de uitvaartondernemer   

- een wikkeldoek, te bestellen via deze link
- een draagbox van Sterrenkindje voor baby's van 13 tot 20 weken van de zwangerschap, te bestellen via deze link
- of een draagmand van Sterrenkindje, te bestellen via deze link

 

De 'werkwijze'
Na de geboorte wordt de baby in het bakje met koud kraanwater gelegd. De baby neemt dezelfde houding aan als in de baarmoeder en lijkt te zweven in het water. Het water moet elke dag ververst worden. Het water wordt koud gehouden door koelelementen, ijsblokjes of door het bakje met de baby in de koeling te bewaren. Meer informatie vind je op de website www.watermethode.nl/Ouders/

De uitvaart
Als het de dag is van de uitvaart, dan dep je de baby droog en leg je de baby in een wikkeldoek en daarna in de draagbox  of in één van de draagmanden van Sterrenkindje. 

 

Ervaringsverhalen
Ouders die de watermethode hebben toegepast, delen graag hun ervaringen over de watermethode met jullie:  


Anoniem

Nog maar zo recent gebeurd en toch wilden ze hun ervaringen al delen. Ze hebben ondanks hun verdriet de watermethode zo positief ervaren. Verdrietig genoeg hebben zij vorig jaar ook een kindje moeten verliezen van nog maar 13 weken oud, toen hadden ze wel al gehoord en gelezen over de methode maar vonden het nog een beetje eng idee. Als ze nu terugkijken hebben ze eigenlijk spijt dat ze het toen ook niet toegepast hebben. Maar ze zijn dankbaar dat ze het bij hun zoontje van 21 weken wel gedaan hebben. Ze hebben het zelf aangegeven, gelukkig was het ziekenhuis er wel bekend mee. Ze hadden een mooie ronde glazen kom voor hun zoontje. Af en toe ging het glas wel beslaan maar ze vonden het geen probleem, het voelde voor ze alsof ze zo contact maakten met hem als ze het condens wegveegden. Toen ze naar huis mochten was er alleen geen bak om het kleintje in mee te nemen naar huis. Ze hebben hun zoontje toen maar in het mandje gedaan. Thuis wilde ze hem zo snel mogelijk weer in het water doen, uit nood hebben ze hem toen in een plastic bak gedaan, dat voelde eigenlijk niet echt oké. Het was lastig om een goede bak en goede maat te vinden. Ze hebben hun zoontje weer in een mandje gedaan toen ze hem naar het uitvaartcentrum brachten, daar hebben ze hem weer overgedaan in het water tot de dag van de dienst, toen hebben ze hem weer in het mandje neergelegd. Ze vonden dat hun zoontje zo mooi tot zijn recht kwam dankzij de watermethode, hij bleef zo mooi en je kon hem zo goed bekijken, eruit halen en zelfs knuffelen. Ze zouden het alle ouders die hetzelfde verdriet moeten doormaken als zij hebben doorstaan willen aanraden om de methode toe te passen. Hun uitvaartbegeleider had echter nog nooit gehoord van de watermethode en hun verloskundige evenmin. Gelukkig hebben zij dit nu ook heel positief ervaren en kunnen zij dit aanbieden bij andere ouders.

 

Anoniem

Ons dochtertje is op 25 september 2018 geboren, ze was toen 20,5 week. In het ziekenhuis hadden ze ons verteld over de watermethode, maar wij twijfelden. Na de bevalling heeft ze een tijdje zonder koeling gelegen en ze was toen een beetje donkergekleurd. Toen we naar huis mochten hebben we haar in een plastic bakje met water mee naar huis genomen. Dat bakje werd in een rieten mandje gezet. Toen we thuis waren, kwam er iemand van Stichting Still om foto’s te maken. Zij gaf ons het advies om het te proberen en om ons dochtertje in een mooie glazen schaal te doen in plaats van het plastic bakje. In het water werd ze mooi roze, onder de schaal hadden we koelelementen. ‘s Avonds zetten we de kom in koelkast. Hoe kouder het water, hoe lichter ze werd. We hebben ons meisje tot de crematie thuis gehad, in het water. Hopelijk krijgt de methode meer bekendheid, zodat ook kraam-verzorgsters en uitvaartbegeleiders hiervan op de hoogte zijn. Het is zo belangrijk dat iemand je bijstaat en het voortouw neemt, je laat zien hoe je het kleintje uit het water kunt halen. Voor ons was de fotografe van Stichting Still goud waard. In het begin is het allemaal best spannend en is het zo fijn als iemand je vertrouwen kan geven, er komt namelijk al zoveel op je af.  We zijn zo blij dat we gekozen hadden voor de watermethode.

 

Michiel en Jorien Mulder
Bij 17 weken zwangerschap kwamen we erachter dat er geen vruchtwater meer was en de kans groot was dat ons dochtertje niet levensvatbaar zou zijn. We hadden in overleg met de gynaecoloog besloten het voorlopig aan te kijken en wekelijks te komen voor controle. In die tijd zijn we wel gaan nadenken, over alles wat er eventueel bij komt kijken. Zo hoorde ik ook van een ervarings-deskundige over de watermethode. Florine is uiteindelijk bij precies 24 weken zwangerschap geboren, op maandagavond 22 januari 2018 om 23.48 uur. In die nacht is Florine in het ziekenhuis in een bakje koud water gegaan, zonder koelelementen. Wel werd het water 1-2 keer per dag ververst, zodat het ook weer koud was. Op woensdag, op het einde van de ochtend zijn wij naar huis gegaan en heeft zij thuis in het bakje in principe in de koelkast gelegen. Wanneer wij haar wilden zien (zo hebben we een afscheid georganiseerd voor familie en vrienden) stond het bakje op een koelplaat, met ertussen een mooie doek. Daarnaast is zij er nog uit geweest wanneer wij haar vasthielden. Ons zoontje Thomas was toen 1,5 jaar, hij vond haar heel mooi en heeft het tot op de dag van vandaag nog steeds over zijn zusje. Op vrijdagochtend 26 januari hebben wij haar in een kistje gelegd en zijn wij met haar naar het crematorium gereden. 

Wij hebben het als heel fijn ervaren dat zij door de watermethode een paar dagen bij ons kon blijven en dat zij er daardoor goed uit bleef zien. We konden zien dat wanneer zij uit het water was geweest, haar kleur achteruitging. Ze lag er heel natuurlijk bij in het water. Ook de omgeving reageerde goed. We konden wel merken dat het ziekenhuis er geen ervaring mee had. Het personeel was er niet mee bekend, we waren echt een bijzonderheid. Wij hebben dus zelf een bakje geregeld. Meer voorlichting over bijvoorbeeld de maat van het bakje zou fijn zijn, wij hebben echt moeten zoeken, vragen, meten hoe groot het bakje ongeveer zou moeten zijn. Ook had ik graag gezien dat de verpleging in het ziekenhuis ons gevraagd had om haar vast te houden, want de drempel is iets groter omdat je haar uit het water moet halen. Ik heb haar direct na de bevalling wel vastgehouden, maar toen zij in het water lag, vonden wij het allebei toch wel spannend. Pas thuis, toen de kraamzorg het vroeg, hebben wij haar weer vastgehouden. We zouden het andere ouders zeker adviseren. Het geeft je meer tijd met je kind. Vooral in het geval als je bijvoorbeeld een problematische bevalling hebt gehad waardoor je zelf nog even in het ziekenhuis moet blijven, dan is het waardevol als je je kindje ook nog 1-2 dagen thuis mag hebben. Wel had ik het achteraf misschien wel mooi gevonden als ze af en toe (kleine) kleertjes aan had gehad, ze ligt (natuurlijk) de hele tijd bloot in het water. 
Ik hoop echt dat meer ziekenhuizen deze methode leren kennen, daardoor beter kunnen adviseren en faciliteren (bijvoorbeeld door bakjes of kommen te verstrekken). Zorg voor een transparante bak of kom. Wij vonden het fijn dat er een deksel was voor de momenten dat zij niet in het zicht was.  Tevens is een deksel handig tijdens het vervoer, zo gaat het water er niet overheen, sowieso handig met wat minder water te vervoeren. 
Wij hebben voor een bak gekozen die we nu in gebruik hebben als bakje voor haar spulletjes Voor ouders: neem je kindje regelmatig bij je. Voor de omgeving: vraag regelmatig aan ouders of ze hun kindje bij zich willen nemen, ook al is het spannend. 
Zet een plat koelelement onder de bak, mooi dekentje ertussen en niemand die het ziet. Het klinkt wat vreemd in de koelkast, en wij vonden dat ook, maar het zorgt ervoor dat het water echt goed koud blijft. Maak foto's, zowel in als uit het water.

 

Wendy

Na 22 weken en 5 dagen werd ons zoontje doodgeboren, waarbij we geprobeerd hebben keuzes te maken die zoveel mogelijk bij ons past. Een van die keuzes is de watermethode geweest. Hierdoor kon ons overleden zoontje 2,5 dag bij ons zijn alvorens naar obductie te gaan. Vooraf vonden we het eigenlijk best een beetje eng en gek idee, we zouden ons zoontje ’s nachts in de koelkast moeten zetten - dat voelde echt raar. Maar we stonden er heel erg voor open omdat we wisten dat we dan nog met hem konden kroelen en we ons 3-jarige zoontje er ook beter bij konden betrekken. Uiteindelijk toen ons overleden zoontje thuis in de vaas lag, was het schitterend. Voor ons als ouders was het fijn om hem nog eens te knuffelen, zijn vingers nog eens vast te pakken en hem ook nog bij ons in bed te kunnen nemen. Daarnaast was zijn voorkomen door de watermethode ook echt nog heel mooi, ‘alsof’ het een levend kindje was. Ook bijzonder voor zijn grote broer van 3 jaar, die heeft juist door deze methode ook nog heel veel met zijn broertje gedaan. De glazen vaas stond bij ons in de woonkamer en bij het verversen van het water hielp ons zoontje mee en legde ook bloemetjes in het verse water etc. Ons zoontje reageerde er heel natuurlijk op en stond ervoor open, hij ging er vaak bij zitten en naar hem zitten kijken. Onze naaste familie en vrienden vonden het heel bijzonder en ook soms wel eng, maar toen ze hem zagen en door hadden dat ze hem nog vast konden houden verdween dat eigenlijk wel. De watermethode gaf ons ook de kans om te kletsen over hem zoals je dat bij elke pasgeborene doet: op wie hij lijkt, van wie hij zijn neusje of vingertjes had. Al deze kleine dingen, maakte het voor ons zo bijzonder en daarom zouden we andere ouders zeker de watermethode willen adviseren. 

Tips van Wendy:

- Voor ons was het moeizaam om een passende plastic schaal te vinden, wij hebben overal gezocht en uiteindelijk bij de bloemist geslaagd voor een mooie vaas. Deze vaas heeft nu ook een dubbele functie omdat er nu verse bloemen en drijfkaarsen in zitten als herdenking aan ons zoontje. 
- Wij hebben elke 3 uur het water ververst, met onder de bak 2 grote koelelementen van de apotheek (van die gelpacks), dat werkte prima. Er was geen geur of vertroebeling van het water, het water bleef koel. Om hem in een dekentje of sterretje te stoppen om te kroelen hadden wij wel een celstofmatje in het sterretje gedaan zodat zijn huidje niet aan de stof zou plakken. Het plastic laagje van het matje weerhield dat. Voor ons was het heel waardevol dat we hem zo ook nog bij ons konden houden.

 

Joyce

Ik zag je oproep voorbijkomen en wil graag onze ervaring met je delen.

4 mei is onze dochter Angelly na een zwangerschap van 22 weken levenloos geboren. Na een heftige en vooral emotionele bevalling was ons kleine meisje er eindelijk. Ze was heel mooi en donker van kleur (donkerrood) Angelly werd op mijn borst gelegd en na een paar minuten zag je haar lichaampje inzakken. Mijn man gaf mij aan om haar mee te geven aan onze tante, haar beroep is patholooganatoom vandaar ze bij de bevalling aanwezig was om haar gelijk na de tijd te behandelen. Ze heeft Angelly verzorgd en in water gelegd met ijsblokjes erin. Na een paar uur zag je haar lichaampje kleuren in een mooie lichte roze kleur. Ook haal lichaampje werd weer voller. Angelly lag niet in een foetushouding maar ontspannen met haar beentjes over elkaar. De dag dat wij na huis mochten heb ik haar op schoot in de auto genomen in de bak met water waar ze in lag. Vond het wel moeilijk vanwege het rijden er veel bewegingen waren en het idee dat ze alle kanten op ging vond ik niet fijn. Thuis aangekomen heeft ze een mooi plekje bij ons in de kamer gekregen. Mijn man verzorgde haar elke dag waar ik diep respect voor heb want ik kon het emotioneel niet aan. Hij verschoonde elke dag de helft van het water en deed er nieuwe ijsblokjes bij. Naast de bak waar Angelly in lag hadden wij koelelementen gelegd om het zo koud mogelijk te houden. Het waren die dagen temperaturen van 30 graden. Na 2 dagen vonden wij dat ze op haar best er uit zag. Heel mooi van kleur en een vol lichaampje. Het bakje waar ze in lag was doorzichtig zodat wij haar van alle kanten konden bekijken. 4 dagen later op 8 mei was dan de begrafenis. Onze tante heeft haar uit het water gehaald en haar weer behandeld waarop mijn man haar vervolgens in haar uitvaartmandje heeft gelegd. Je zag alweer heel snel haar lichaampje inzakken. Wij zijn erg blij dat wij gekozen hebben voor de watermethode omdat Angelly in de dagen dat ze bij ons mocht zijn er supermooi en gaaf uitzag. Ook zijn er foto’s gemaakt door Stichting Still, zij zijn aanwezig geweest bij de bevalling en de uitvaart waardoor wij mooie herinneringen ervoor terug hebben gekregen. Dit is onze ervaring en wij kunnen iedereen die in deze zware situatie terecht komt het aanraden.

 

Loes

Onze Koen is geboren op 21 april 2018, hij was maar 24 weken. We hebben hem zolang mogelijk in het water gehouden. Koen bleef mooi roze in het water, maar je merkte de laatste 2 dagen wel dat het water vaker ververst moest worden. Op de 7e dag hebben wij hem naar het crematorium gebracht. De mensen dichtbij ons vonden het heel bijzonder, dat ze Koen zo goed konden bewonderen. Ook onze neefjes en nichtjes vonden het prachtig.

De verpleegster in het ziekenhuis had ons de gouden tip gegeven om de watermethode toe te passen en om zelf een mooie vaas te kopen voor Koen. De vaas hebben we gehaald bij een tuincentrum. Ik zou het andere ouders graag adviseren om gebruik te maken van de watermethode. Het helpt mij tot op de dag van vandaag in het rouwproces.